אצל רובנו אם לא אצל כולנו, מרבית מזמננו המשפחתי אנחנו חווים דרך האוכל, על כל צורותיו. אם זה כשאנחנו עסוקים בהכנתו, או פשוט נהנים ממנו, כאוכל פשוט או גורמה, בארוחות קצרות וחפוזות או בארוחות ערב שישי ארוכות עם משפחה או/ו עם חברים – בכל קונפיגורציה אפשרית, המטבח הינו המקום המרכזי בבית, שם אוכלים, שותים, מדברים, מכינים שיעורים, עובדים, משחקים. אנחנו אוהבים לאכול ולארח עם אוכל, אין ספק שזהו אחד האזורים היותר שימושיים וחשובים בבית! ולכן אנחנו גם מקנים לו המון חשיבות בתכנון הבית, מבחינת מ"ר ותקציב. הפעם הייתי רוצה להעלות את נושא חשיבות התאורה במטבח.
בעבר הייתה לנו תאורה מרכזית אחת במטבח ובדר"כ תאורת תקרה במרכז המטבח. היום, תאורה כזו כבר לא עובדת, בעיקר מאחר ותטיל צל של הנוכחים במטבח על משטחי העבודה. אם נחלק את המטבח לאזורי עבודה- הרי שיש לנו בדר"כ שלושה אזורים מרכזיים במטבח: אזור העבודה על השיש/ האי. אזור אכילה (אי/ שולחן), אזור הארונות הגבוהים (לאחסון כולל מקרר, לעתים תנור בילד אין ומיקרו).
אין ספק שיש לדאוג לתאורה משימתית המותאמת לכל אזור ואזור. אחד הדברים שחשוב לשים לב אליהם בתאורה משימתית הוא שהאדם העובד במטבח לא יחסום את האור ויגרום לצל על משטח העבודה. במקרה כזה התאורה המשימתית יותר תזיק מאשר תועיל. לאזור האכילה, באם זה אי או שולחן אכילה אני ממליצה על תאורה ממוקדת, אפשר עם גופי תאורה תלויים ומעניינים המשתלבים עם הסגנון העיצובי של המטבח/ הבית או תאורה ממוקדת צמודת תקרה או שקועה.
עבור משטחי העבודה ממליצה על תאורה תקרה ממוקדת של צמודיי תקרה בולטים, ספוטים שקועי-תקרה, או פסי צבירה (שקועים או בולטים). הנקודה החשובה ביותר כאן היא מיקום תאורה זו מעל משטח העבודה על מנת שלא יוטל צל של הדמות הנוכחת במטבח על משטח העבודה.
באזור הארונות הגבוהים ממליצה על תאורה ממוקדת וחזקה קרוב לארונות, בדר"כ שקועים ואם לא ניתן אז ספוטים בולטים במרחק קרוב ככל שניתן אך שלא יפריעו לפתיחת הארונות. כמו כן, ישנה אפשרות לשימוש בתאורה נסתרת בתוך הארונות. לא פחות חשוב – אני אוהבת לתכנן את המטבח עם פתחים גדולים כך שיהיה בו שימוש רב בתאורה טבעית מהחוץ וגם לאוורור טבעי.
פרט לכך, גופי תאורה הם מסוג הפריטים שחשובים לא רק פונקציונאלית אלא גם מוסיפים המון לבית מההיבט העיצובי. ולכן כשמתכננים מטבח חדש או משפצים מטבח ,יש לתת את החשיבות הראויה לתאורה במטבח, הן פונקציונאליות והן עיצובית, במיוחד שהמטבח הוא חלל כל כך מרכזי ודומיננטי בחיינו.
בהצלחה!